HeelGezond nieuws

Nieuws en artikelen over natuurlijke heling 

 

Archief

Gezond met chocolade

Zes goed bewaarde geheimen over de kampioen van het snoep.

Dankzij sommige chocolademinnende wetenschappers is het lievelingssnoep van de wereld erin geslaagd zijn imago van junkfood van zich af te schudden en de reputatie te krijgen van supergezond voedsel. Onderzoek heeft uitgewezen dat regelmatig chocola eten – met name pure chocola – niet alleen goed is voor de smaakpapillen, maar voor het hele lichaam, vooral voor uw hart. En slechts een paar blokjes zijn al genoeg om daarvan te profiteren. Als u zoekt naar een excuus om u eens lekker te buiten te gaan, dan volgen hieronder zes positieve punten die mogelijk nieuw voor u zijn.

1. Chocola kan uw leven redden Als u een hartaanval hebt gehad, is het eten van een reep chocola waarschijnlijk het meest onwaarschijnlijke advies van uw dokter. Toch laat bewijs uit Zweden zien dat het uw leven kan redden, door het risico op een herhaling in de toekomst te beperken. Meer dan duizend overlevenden van een hartaanval werden ondervraagd over hun consumptie van chocola en daarna werd hun gezondheid acht jaar lang gevolgd. De onderzoekers ontdekten dat hoe meer chocola iemand at, des te lager het risico om aan een hartziekte te overlijden, zelfs na verrekening van factoren als obesitas, roken en alcoholgebruik. Degenen die zichzelf regelmatig trakteerden op chocola (twee maal of meer per week) hadden tot drie maal minder kans aan hartproblemen te overlijden dan wie dat niet deed. Zelfs minder dan een maal per maand chocola eten had al een significant beschermend effect.

2. Het houdt uw vaten schoon Bittere chocola lijkt het ‘goede’ HDL-cholesterol te verhogen en verlaagt tegelijkertijd het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Het blijkt klontering van de bloedplaatjes te verminderen (wat leidt tot bloedpropjes) en verbetert de functie van het endotheel, de binnenwand van de vaten die zorgt voor stikstofoxide, wat de bloedvaten verwijdt en de slagaders vrij houdt van verstoppingen. Pure chocola heeft ook een positief effect op de bloeddruk. Slechts een paar blokjes per dag (6,3 gram) was al genoeg om in een groep volwassenen met lichte hypertensie (hoge bloeddruk) deze significant te verlagen. Het moet wel absoluut pure chocola zijn, witte of melkchocola heeft dit effect niet.

3. Het kan helpen om af te vallen U hoeft chocola niet te vermijden als u wilt afvallen, zo blijkt uit onderzoek. Het kan zelfs helpen om op gewicht te blijven. Wetenschappers van de universiteit van Californië in San Diego die duizend mannen en vrouwen onderzochten, ontdekten dat degenen die zichzelf regelmatig chocola gunden, slanker waren dan degenen die minder vaak van chocola genoten. De chocola-eters kregen niet minder calorieën binnen (zelfs meer) en hadden niet meer lichaamsbeweging, maar ze hadden een significant lagere BMI (body mass index – gewicht in relatie tot lichaamslengte). De onderzoekers vermoeden dat chocola de stofwisseling versnelt, waardoor het niet dik maakt als je het met mate eet.

4. Het is een natuurlijk zonnebrandmiddel Hiervoor hoeft u zich niet met chocola in te smeren – het eten van een paar blokjes per dag is al genoeg om uw huid tegen de schade van UV-stralen te beschermen. Na drie maanden pure chocola te eten met veel flavonoïden (zie het kader Chocvol voordeel) – het gezonde ingrediënt van chocola – constateerde een groep vrijwilligers dat hun huid minder snel rood werd door de zon. Een andere groep, die flavonoïde-arme chocola at, zag geen verschil. De hoeveelheid die de eerste groep at, was slechts 20 gram per dag; dat is ongeveer zes blokjes van een standaard pure chocoladereep.

5. Het kalmeert bij hoest De eerstvolgende keer dat u last krijgt van een hinderlijke hoest, probeer dan eens een beker warme chocolade te drinken of op een chocoladereep te knabbelen. Het zou wel eens beter kunnen werken dan een standaardhoestdrankje, ontdekten onderzoekers in Engeland. In een klein proefonderzoek aan het Imperial College in Londen bleek dat theobromine, een stof die in chocola zit, effectiever was dan het hoestonderdrukkende medicijn codeïne, en zonder de bijwerkingen. Om hetzelfde effect als in het proefonderzoek te bereiken moet u ongeveer twee koppen chocolademelk drinken.

6. Het kan helpen diabetes te voorkomen Geloof het of niet, chocola kan zelfs diabetes type 2 voorkomen – maar ook dat lijkt alleen voor pure chocola te gelden. Uit Italiaans onderzoek blijkt dat twee weken lang 100 gram pure chocola per dag – dus geen witte of melkchocolade – de gevoeligheid voor insuline (wat tot diabetes type 2 kan leiden) verbeterde bij gezonde vrijwilligers.

Bron: Medisch Dossier- nov2013