HeelGezond nieuws

Nieuws en artikelen over natuurlijke heling 

 

Archief

Tea tree: wonderolie

Deze bijzondere olie komt oorspronkelijk uit Australië waar men ontdekte dat de bladeren van de Melaluaca Alternifolia boom een zeer heilzame werking hebben. De Aboriginals gebruikte ze onder meer voor behandeling van brandwonden, wonden, pijnen en ter bestrijding van infecties en huidaandoeningen. De naam Tea tree is ontstaan vanwege de bereiding van de bladeren als een soort thee.

Antiseptisch en bacteriedodend
Ook in europa is Tea tree olie meer en meer in gebruik geraakt vanwege de antiseptische en bacteriedodende werking.

Door Tea tree aan te brengen op snij- en schaafwondjes worden deze gedesinfecteerd. Een bijkomend voordeel is dat het niet vlekt en niet prikt. Vooral voor ontsmetting van wondjes bij je kinderen dus erg geschikt!

Tea tree-olie is ook goed gebruiken voor de huidverzorging bij bijvoorbeeld puistjes, acne of mee-eters. Meng hier voor enkele druppels olie door je eigen gezichtscrème.

Het is ook een uitstekende ontsmetter voor de mond en het gebit. Maak een natuurlijke en voordelige mondspoeling door enkele druppels olie aan een glas water toe te voegen.

Schimmeldodend
Schimmelinfecties kunnen met Tea tree effectief worden behandeld. Bij voetschimmels kun je 5  druppels olie in een dagelijks voetbad doen. Dit is ook werkzaam bij kalknagels of je kunt op de nagel elke dag een druppel olie aanbrengen.

Tegen virussen
Tea tree kan succesvol worden gebruikt om virusinfecties te bestrijden. Neem bij griep en verkoudheid bijvoorbeeld een stoombadje met Tea tree; enkele druppels in een bak heet water; met een handdoek over je hoofd erboven om te inhaleren. Dit helpt ook bij kriebelhoest of andere luchtwegproblemen.

Of je kunt bij ademhalingsproblemen 10 druppels Tea tree olie aan je badwater toevoegen voor een ontspannend bad. Dit is ook goed ter verlichting van spierpijn of reumatische pijnen en het heeft een genezende werking bij huiduitslag of eczeem.

Tegen insecten
Muggen en andere insecten houden niet van de geur van Tea tree. Als je enkele druppels in een geurbrander doet, blijft deze lang hangen. Insecten blijven dan liever weg. Ook kun je jezelf insmeren met een plantaardige olie waar je enkele druppels Tea tree aan toevoegt om muggen en teken op afstand te houden. Je kunt hier ook nog lavendelolie en citronella aan toevoegen.

Tegen wratten
Last van wratten? Breng elke dag een druppel Tea tree aan op de wrat en doe er een pleister op. Het duurt wel even voor je resultaat krijgt maar het werkt.

Tegen luizen

Ook luizen kunnen met Tea tree worden bestreden. Hier een recept voor een effectieve luizen aanpak. Je kunt ook enkele druppels olie toevoegen aan je shampoo ter voorkoming van luis of ter bestrijding van roos.

Pas wel op met de dosering van Tea tree olie. Hogere doseringen alleen gebruiken in overleg met een deskundige.

Mary Arisz • 24 oktober 2014