HeelGezond nieuws

Nieuws en artikelen over natuurlijke heling 

 

Archief

Tekenbeet ziekte komt vaker voor dan gedacht

De ziekte van Lyme – een ondermijnende infectieziekte veroorzaakt door een tekenbeet – komt veel vaker voor dan de officiële cijfers doen vermoeden. Bij slechts tien procent van de mensen die de ziekte jaarlijks oplopen, wordt ook een diagnose gesteld. Zo worden er in de VS elk jaar ongeveer 30.000 nieuwe gevallen gerapporteerd. Maar het werkelijke aantal nieuwe infecties is ongeveer 300.000. Dat zegt Centers for Disease Control, de Amerikaanse overheidsinstelling voor ziektepreventie en -bestrijding.

Typische verschijnselen van de ziekte van Lyme zijn koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en erythema migrans, een ringvormige huiduitslag. Als de infectie niet op tijd wordt behandeld, kan deze zich uitbreiden naar de gewrichten, het hart en het zenuwstelsel. De beste aanpak is een behandeling met hoge doses antibiotica.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de beet van een zwartpotige teek die vaak in bosachtige gebieden voorkomt of op plaatsen waar herten en knaagdieren leven. In Nederland is het risico op een besmette tekenbeet het grootst in de strook langs de kust en in het noorden en oosten van het land. Jaarlijks gaan ongeveer 22.000 Nederlanders met erythema migrans en 93.000 Nederlanders met een tekenbeet naar de huisarts. Per jaar lopen ruim een miljoen Nederlanders een of meerdere tekenbeten op.

Bron: Medisch Dossier juni 2014; Proceedings of the 2013 International Conference on Lyme Borreliosis and Other Tick-Borne Diseases, 19 augustus, 2013, Boston, Mass; Infectieziekten Bulletin, 2011; 2:52-3

Een tekenbeet voorkomen 

In Nederland zijn er volgens de Lymevereniging momenteel naar schatting tussen de 250.000 tot 500.000 lymepatiënten. Dit aantal groeit ieder jaar met enkele tienduizenden. Er is geen vaccin tegen de ziekte van Lyme in Europa, zodat het voorkomen van tekenbeten de beste preventie is. Door broekspijpen in laarzen of sokken te stoppen en een tekenwerend middel te gebruiken kunnen teken moeilijk de huid bereiken. Regelmatig controleren op teken is belangrijk om een infectie te voorkomen, omdat de teek gemiddeld 24 uur op de huid moet zitten om een infectie over te dragen. Teken die op de huid zitten, moeten voorzichtig met een tekentang worden verwijderd. De kop van de teek moet zo dicht mogelijk bij de huid worden vastgepakt. Het Borrelia virus kan worden overgebracht als een geïnfecteerde teek wordt gemanipuleerd met een sigaar of alcohol en daarom wordt dit niet geadviseerd.

Hoe te handelen bij een tekenbeet

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk met een tekentang of tekenlepel.
  • Bewaar de teek (deze kan getest worden op het feit of deze geïnfecteerd is).
  • Neem contact op met de huisarts.

Bron: Lymevereniging.nl

Zie hier de checklist Lyme van de Vereniging voor Lymepatienten.

Zie ook het artikel Natuurlijk genezen van Lyme, mijn persoonlijke verhaal