HeelGezond

Tips en recepten voor gezond eten 

Havermoutrecepten

Als ik mijn cliënten aanraad om havermoutpap te gaan eten krijg ik vaak te horen: 'Ik vind havermout niet lekker'. Daarom hier twee recepten om van je havermoutpap een waar smulfestijn te maken.

Havermoutpap met banaan en kaneel

Giet de melk in een pan en breng aan de kook en voeg de havermout en stukjes banaan toe. Laat enkele minuten koken tot de pap de gewenste dikte heeft.
Voeg de kaneel toe. Doe het vuur uit en laat enkele minuten zwellen.
Bestrooi met cacaopoeder en geraspte kokos.

Havermoutpap met amandelmelk

Er zijn 2 mogelijkheden om de pap te maken:
1. Koud
Laat de havermout samen met het halve kaneelstukje een nacht weken in de helft van de amandelmelk.
De volgende dag is de havermout zacht genoeg om te eten. Dien op, samen met de dadels en amandelsnippers. Gebruik eventueel stevia om nog meer zoete smaak toe te voegen.

2. Warm
Giet de halve liter amandelmelk in een pan, samen met de havermout en het halve kaneelstokje.
Enkele minuten roeren op een zacht vuur. Voeg wat water toe als het mengsel te dik wordt. Voeg eventueel stevia toe voor de zoete smaak.
Verwijder het kaneelstokje en dien op met de dadels en amandelsnippers.


Vega smulburgers

Een heerlijk en gemakkelijk vegetarisch zomeravondrecept met deze frisse yoghurt muntsaus erbij!

Benodigd voor 3 à 4 personen

- 50 gram havervlokken

- 1 el tahin

- 1 el pompoenpittenpasta of 2 el gemalen pompoenpitten gemengd met kokosolie

- 1 grote  wortel geraspt (of 2 kleinere)

- 1/2 kop grof gemalen zonnebloemzaadjes

- 1 eetl hennepzaad

- 1 eetl sesamzaad

- 1 kop gemengde kiemen of alfalfa

- 1/4 tl zeezout, 1/4 thl komijn en 1/4 thl kurkuma

- eventueel 2 thl tamarisaus

- 1 à 2 eetl kokosolie

Rooster de havervlokken en vermeng daarna alle ingrediënten tot een smeuïge massa. Vorm hier burgers van en bak beide aan zijden bruin in de koekenpan in de kokosolie.

Maak een saus van Griekse yoghurt met geraspte komkommer en fijngehakte verse munt en serveer deze erbij: om te smullen!


Peterselie: voor een frisse adem

Het takje peterselie dat vaak als garnering voor het eten gebruikt wordt, is niet alleen een mooie versiering, het is ook heel goed voor je. Je krijgt er een frisse adem van en het is goed voor de zenuwen. De voedingsstoffen in peterselie zijn heel goed voor de oogzenuwen, de hersenen en het sympathische zenuwstelsel.