HeelGezond

Tips en recepten voor natuurlijke cosmetica en eerste hulp middelen

Hoofdluis natuurlijk te lijf

Met het nieuwe schooljaar is ook het gevaar voor luizen weer aan de orde. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is niet de veiligste aanpak vanwege de mogelijke schadelijkheid voor je kind. Bovendien worde de luizen steeds resistenter tegen deze middelen.

Hier een recept voor een natuurlijke aanpak op basis van magnesiumoxidegel  en tea tree olie:

Neem een flinke hand magnesiumgel en doe hier enkele druppels citroen en 3 druppels Tea tree olie aan toe. Masseer dit goed in over de hele hoofdhuid. Doe er een douchekap overheen en laat het 1 uur intrekken.

Was het haar daarna goed uit en breng wat amandelolie aan op het haar om het doorkammen te vergemakkelijken. Trek een gaasje over de tanden van een netenkam heen en kam dan zorgvuldig het hele haar door. De dode luizen en neten blijven in het gaasje hangen (schud af en toe even uit boven een wit vel papier en eventueel een keer verversen).

Herhaal dit na 1 week voor de zekerheid.

Tip: gebruik ter preventie enkele druppels tea tree olie in de shampoo waarmee je het haar wast. Of gebruik deze shampoo waar het al in zit.


Zelf deodorant maken

Een gezond alternatief voor deodorant
Omdat deodorants in de winkel vaak aluminium en/of andere schadelijke stoffen bevatten hier een recept om zelf je deodorant te maken. Dit recept geeft een perfecte crème deo.  Je smeert een klein beetje onder je oksels en je bent echt de hele dag fris. 

Benodigdheden

 

Etherische olie kun je voor de geur gebruiken maar er zijn ook etherische oliën die helpen tegen het zweten zoals bijvoorbeeld cipres. Je kunt ook lavendel nemen voor extra verzorging van de huid of citroen voor een frisse tropische geur. Je kunt je deo echter ook geurloos maken zonder etherische olie.

Gebruiksaanwijzing

Het makkelijkste is het om de kokosolie even te verwarmen zodat ze vloeibaar wordt, daarna roer je er de 2 eetlepels maizena en het zuiveringszout door. Als je het in huis hebt kan je ook nog een druppeltje vitamine E toevoegen, dit is goed voor de houdbaarheid en ook verzorgend voor de huid.  Deze massa kun je dan heel makkelijk in een glazen potje gieten (bijv. een leeg crèmepotje) Na een paar uurtjes in de koelkast is je deo hard en kun je die gebruiken.

Als je een lege deostick hebt dan kun je ook deodorant zelf maken door in plaats van 2 eetlepels kokosolie het recept te maken met 1 eetlepel kokosolie en 1 eetlepel cacaoboter. Dan giet je de massa in je lege deostick. Met de cacaoboter wordt de massa iets harder zodat het niet gaat smelten als het wat warmer wordt.